František Veselský

Pa-doubek, Tupolaanek, Robotka'

27. 04. 2016 2:11:20
Tak tihle tři mechanoidi se nám, upřímně řečeno, příliš nepodařili. A to jak z konstrukčního hlediska, tak i co se týká operačního systému a dalších softwarových nadstaveb.

Budiž naší omluvou, že jsme byli s konstrukcí mechů teprve na počátku. Dnes jsou tyto produkty snad jen k pousmání. Mohou však velmi dobře posloužit při studiu mladých Tvůrců. Poučení z chyb a ukázka takzvané slepé uličky, "tudy ne, přátelé", velmi racionalizují budoucí výzkum. To je hlavním důvodem, proč tato veteš neskončila v recyklačním tangent-tanku.

Pa-doubek, typ FENRIS.952, měl být původně vlčím vůdcem smečky, silným a věrným ochráncem slabších. Jeho AI se ovšem vydala vlastní cestou. Virtuální E-go nabralo zcela jiný směr, až za hranice naší mlhoviny Perseus. Začalo se dokonce zajímat o kooperaci s cizími (díky chybě v softwaru samozřejmě neexistujícími) entitami na čtvrté planetě vzdálené soustavy Cerbera.

Tupolaanek, YMIR.956, se ukázal být také marným pokusem. Ubrali jsme nepatrně z kapacity samoučících čipů. Chtěli jsme udržet jeho E-go na uzdě a dát přednost dobré, i když průměrné službě, před kvalitativním vývojem. Díky tomu se bohužel Tupolaanek pro svojí tupost nedokázal naučit vůbec nic. Ačkoli jeho vzorem byl oboupohlavní mytologický obr, namísto služby se zajímal o mechanoidky. Reakcí na opravy byla erekce hydraulického prostředníčku, kopání do cizích předmětů a vulgarismy reprodukované vokodérem.

Robotka'. LOKI.971. Měl si vzít z obou přechůdců to lepší a nemít jejich bugy. Pravda, jejich chyby neměl ale byl až příliš konformní. Místo lstivého boha - malý zbabělec. Opakoval vždy jen to, co se po něm chtělo. Nebo o čem si "myslel", že ostatní chtějí slyšet. Veškerá osobní invence - nula. Charisma a tvůrčí myšlení asi jako plechová hračka na klíček. Dokonce ho jiný mech zfackoval, on se jen utápěl v sebelítosti. K čemu takový mechanoid?

Takže tyto tři konstruční omyly "spí" v PTM (Planetárním Technickém Muzeu) Ran-Tech. Občas je správce zapne, samozřejmě v omezeném režimu, pro pobavení návštěvníků nebo účely výuky. Chybami se přece každý Kvarian učí, stejně jako většina humanoidů.

Kal' Reegar vas Rayya, 41031.1. Keelah se'lai

Autor: František Veselský | karma: 24.05 | přečteno: 861 ×
Poslední články autora